venerdì 15 febbraio 2013

MALI RIJEČNIK EGZOTIČNIH RIJEČI (9)



DJED FRANJO (nestao 1945.)




81.
BJELIĆ – vrsta kukuruza sa bijelim zrnom (pr. Kad bi se samljelo brašno od bjelića imali bismo najbolje pure i prove.)

82.
ŽUTIĆ – vrsta kukuruza sa žutim zrnom, koji se više ne sije jer su došli hibridna sjemena (pr. Posijao ćaća nekoliko redova bjelića uz žutiće pa ispalo puno šarenih kuruza.)

83.
BRZAK – vrsta kukuruza koji je brzo rastao (pr. Kad bi izniknulo žito i kad bi po jarcima ostalo prazno onda bismo zašli pa motikom posijali brzake.)

84.
REKLJA – vrsta odjeće koja je činila narodnu nošnju ovih krajeva; ženska bluza

(MOLIM ONE KOJI ZNAJU VIŠE O NARODNIM NOŠNJAMA I OBJASNITI BOLJE O ČEMU SE RADI DA UPOTPUNE OVE RUPE KOJE JA OSTAVLJAM RADI NEZNANJA)

85.
SKUTIJE – vrsta podsuknje. Kod nas ga nose još samo stare bake a napravljeno je od izbijeljenog lanenog platna.  (pr. Babi je virilo skutije bijelo kao snijeg ispod suknje.)

86.
ČORAPE – čarape (pr. Nosio je i ljeti i zimi vunene čorape koje mu je plela žena.)

87.
ŠTRAMPLE – kod Klaića “štramplice – dugačke hlačice za najsitniju djecu” ; u realnosti su to spojene čarape sa dugačkim gaćama ( pr. Štrample su uobičajeno nosile ženskice mada sam vidio jednog radnog kolegu koji je pozajmio štrample od žene, odrezao čarape sa njih i utopljen radio po hladnom vremenu.)

88.
KIRVAJ – godišnji sajam, vašar, crkveni blagdan. U Svilaju je dva puta godišnje: 23. travnja je blagoslov polja – Sveti Juraj u selu nazvan Jurjevo i 12.rujna je patron župe – Ime Marijino u selu nazvan Pazarić (Pozarić).

89.
GAJLON – galon, staklena posuda (pr. Mama je pripremala povrće i mermelade koje je spremala u gajlone za zimu dok bi otac spremio nekoliko gajlona šljiva uronjenih u zašećerenu rakiju.)

90.
JAČMENJAK – upala na oku, bubuljica na očnoj opni (pr. Kad bi netko imao jačmenjak išao bi po selu tražiti ženu koja doji dijete da mu zakapa oko a postojalo je i vjerovanje da se jačmenjak liječi ako se preko oboljelog oka prevuče mačiji rep i mačka se prebaci preko ramena.)

Nessun commento:

Posta un commento