SEPETIĆ NAPRAVLJEN U ITALIJI (Vittorio Veneto)
190.
KOMAČ – naprava
uz čiju se pomoć ručno komao, runio, mrvio kukuruz tj odvajala bi se zrna
kukuruza sa klipa pa bi ostajao samo otučak (pr. Mi smo imali mali i veliki
komač, Mama je koristila mali a tata veliki, tako bi prokomali klip, to znači
odvojili bi nekoliko redova kukuruza po cijeloj dužini i onda bismo mi djeca, i
još tkogod ako bi pomagao, iskomali ostatak u polu ili kakav stari lonac ili
legenj. Tako bi iskomali nekoliko sepeta kuruza koje bi skidali sa tavana ili
donosili iz koša.)
191
ZUBAČA – brnjača;
drljača; poljoprivredna alatka sa zupcima tj klinovima za ravnanje oranja (pr.
Našu zubaču su vukle krave i obično bi se stavilo malo nekog tereta da se bolje
pozubi, a nekad sam taj teret znao biti ja što je bilo zabavno i drndavo.)
192.
GREBLJE – groblje
(pr. Kad sam išao čuvati krave u Stojnu izdaleka bih čuo kako neke žene
nabrajaju za svojim dragim pokojnikom.)
193.
VREBAC – vrabac
(pr. Vidio sam više puta kako mačka ulovi vrepca.)
194.
BAGLIĆ – mala
hrpica sijena, mali plast (pr. Baglići bi se pravili uzduž otkosa pa bi se prinosili na podvorima te bi se dilo
veliko sijeno na pola njive.)
195.
PODVORE – suho
zaoštreno drvo promjera 4-5 cm, dužine 3-4 metra koje je služilo za prenošenje
baglića (pr. Podvore bi morale biti zašiljene s jedne strane da bi se dobro
moga poduhvatiti baglić.)
196.
DITI – 1. složiti sijeno u čvrstu solidnu hrpu koja
završava kao kupola da ne prokisne; 2. napuniti svinjska ili goveđa crijeva
mljevenim ili isjeckanim mesom za proizvesti kobasicu, kuljen ili kuljenovu
seku. (pr. Nije svatko znao diti i saditi sijeno. Oko stožine je bilo lakše.
Isto tako i diti kobasice, kuljene je zahtijevalo veliku odgovornost.)
197.
CRLJENO – crveno
(pr. Kod babe Zelenkuše se moglo kupiti raznozaznih boja: plavuškana, crljena,
čičkova, lugava, golubija, kavena...)
198.
PIRNIČ – riža
(pr. Poslala sam, seko draga, Ružu Babegare da mi donese kilu pirniča.)
199.
UJA – (huja);
bijes (pr. Kad ga uvati uja bolje da mu nisi blizu.)
Nessun commento:
Posta un commento